Tutaj jesteś: flota.com.pl > Forum > Monitoring GPS

Forum - Narzędzia i technologie

rss
Narzędzia i technologie
Temat:
|Dodał:|Odp:|Wyśw:|Data dod.:
Monitoring GPS
fricozoid
4913651
09-02 14:34

fricozoid (09-02 14:34) 
Witam wszystkich serdecznie. Czy ktos z panstwa korzysta z monitoringu GPS? Moglbym sie dowiedziec jak to wyglada w praktyce i cenowo? Jakie firmy sa sprawdzone i rzetelne.

andrzej66 (09-12 11:27) 
Witam serdecznie.
W swojej małej firmie w samochodzie wykorzystywanym do celów służbowych od kilku miesięcy używam proste urządzenie L.240 Compact zakupione w OM Poland ( http://www.monitorujemy.pl/index.php). Mieli kiedyś jakąś promocję, że za niecałe 1500 zł kupiłem to pudełko razem z kartą SIM i opłaconym abonamentem na pół roku. Mam teraz dostęp
do stronki, na której sprawdzam czasami, czy handlowiec rzeczywiście jeździ tam, gdzie powinien. Oprócz tego jest tam dostępna fajna funkcja - jak handlowiec dojeżdża lub odjeżdża z firmy, dostaję SMS-a.
Generalnie nie dało mi to wielkich oszczędności - traktuję to jako gadżet, który może ułatwić życie w przypadku kradzieży auta z towarem lub innego wypadku losowego.

artur (11-12 13:46) 
Witam,
monitoring wprowadziliśmy w zeszłym roku i jak na razie to zdecydowanie się sprawdza.
GPS-y założyliśmy w samochodach przedstawicieli, serwisantów i zaopatrzeniowców teraz widzę dokładnie gdzie się znajdują, ilu klientów odwiedzili, ile czasu im to zajęło jakie średnie spalanie itd.
Po roku czasu, zdecydowanie mogę powiedzieć że inwestycja się zwróciła, szczególnie na paliwie i przebiegach (widzę ile jeżdzą w prywatnych sprawach).
Kosztowało mnie to ok 1400 od auta, ale warto. Myśle że zdecydowanie mogę polecić firme keratronik, miałem jeszcze inne 2 na okres próbny, ale ten był ok, dużo funkcji i zawsze działał.
Pozdr

LYRECO (11-13 12:49) 
GPS . . . .
Obseruję ten rynek od 2000 roku i obecnie są to już tak rozbudowane systemy, że w zasadzie można podłączyć kamerkę intrnetową i podglądać czy handlowiec kicha w aucie, czy też na zewnątrz :-D!
Z jednej strony - Wielki Brat Patrzy, z drugiej, trudno sobie wyobrazić jednoczesną kontrolę handlowców przy flocie np. 300 aut - oczopląsu można dostać.
Tak na poważnie - urządzenia się sprawdzają i oszczędności na paliwie, to tylko początek mozliwości urządzenia. Dochodzi planowanie tras, oszczędna eksploatacja, oszczędność czasu itd. Ponadto, jeżeli chodzi o duze floty warto wykorzystywać takie urządzenia do szerszych zadań jak np. wsparcie dz. sprzedaży w planowaniu harmonogramu wizyt u klientów.
Jeżeli chodzi o firmy, to należy zwrócić uwagę na to, czy jest to produkt "pudełkowy" i taki nam wystarczy, czy też jest możliwa rozbudowa i dostosowanie programu zarządzającego do własnych potrzeb (bo po co płacić za funkcje, które są nam absolutnie zbędne).

krzoledziowski (02-06 13:28) 
Jestem przedstawicielem firmy zajmującej się produkcją i dystrybucją urządzeń i programów służących do monitoringu oraz logistycznego zarządzania flotą samochodową.Chętnie przekażę szczegóły oferty.Proszę o kontakt:505056655

SlyCom (05-19 16:46) 
Prosze zajrzec na strone. www.slycom.net/gpstrack jest to wersja demo. Takze nie widoczne sa glowne funkcje. System jest w trakcie aktualizacji. Chetnie nawiaze wspolprace z osobami zainteresowanymi ta branza w celu usprawnienia systemu.

pamopl (05-29 12:56) 
Odpowiadając na post SlyCom chciałbym zaoferować współpracę w zakresie rozwoju aplikacji monitorowania - tworzyłem m.in. system CarSpy dla firmy OM Poland (www.monitorujemy.pl). Proszę o ewentualny kontakt na e-mail: pawel_(at)_pamo.pl.

SlyCom (07-31 17:21) 
System sledzenia pojazdow www.slycom.net/gpstrack jest wciaz w trakcie rozbudowy. Jesli jestescie panstwo zainteresowani wspolpraca przy tworzeniu systemu na wlasne potrzeby prosze o kontakt www.slycom.net lub www.componentsdev.com Zapraszam rowniez osoby firmy ktore zajmuja sie tym tematem. Jestem pewny ze mozna bedzie stworzyc naprawde znakomity system wspolpracujac razem.

tomaszkuklinski (09-25 09:45) 
Od 2 lat taki system funkcjonuje w mojej firmie. Zamontowany został głównie z powodu ciągle rosnących cen paliwa oraz chęci kontroli przedstawicieli a przez to zwiększane efektywności ich pracy. Przez pierwsze 2 tygodnie nikt o istnieniu sterowników nie wiedział i to co zobaczyłem przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Powiem tylko że oszczędności są tak duże że mimo skoku cen paliw przez ostatnie dwa lata poziom wydatków jest niższy niż przed założeniem systemu GPS. A jeśli doliczyć do tego zmniejszenie przebiegów i zwiększenie efektywności pracy to system zamontowany w 12 autach zwrócił się przez około 6-7 miesięcy, a teraz już tylko dla mnie zarabia. Koszt na pojedyńcze auto to ok 1300 zł, a do tego jest to firma która działa z terenie całej Polski i posiada patrole które w razie potrzeby mogą zabezpieczyć skradzione auto Jeśli ktoś byłby zainteresowany to polecam skontaktować się z przedstawicielem Tomaszem Wołowskim - 667 698 156 który załatwiał ze mną wszystkie sprawy.

Pozdrawiam
Tomasz Kukliński!

maniek (10-15 23:16) 
a takie coś się nada?
http://alarm-gps-gsm.com/
to chyba do małych flot bardziej ?

wwiitt (11-07 14:46) 
Generalnie rozróżnić można dwie podstawowe grupy urządzeń umożliwiających monitorowanie GPS, tj. urządzenia których podstawowym zastosowaniem jest ich użycie do "zarządzania flotą" oraz urządzenia służące do ochrony przeciwkradzieżowej.

Polecam urządzenie GPS włoskiego producenta firmy Cobra (urządzenie typowo antykradzieżowe), które obecnie dostępne będzie na rynku polskim (na świecie jest 140 tys. pojazdów wyposażonych w te urządzenia) a jego Dystrybutorem jest firma ITALSEC z Warszawy (od wielu lat Dystrybutor wysokiej jakości autoalarmów firmy Cobra - Cobra powstała w 1973 r i jako pierwsza zaczęła stosować wiele rozwiązań z dziedziny antykradzieżowych zabezpieczeń pojazdów, m.in. pilota o kodzie zmiennym dynamicznie).

Ciekawostką jest to, że w przypadku kradzieży, urządzenie Cobra Connex umożliwia podjęcie natychmiastowej interwencji i zwizualizowanie pozycji pojazdu dla wszystkich Operatorów z sieci 36 krajów obecnie uczetniczących w projekcie. Alarm w przypadku kradzieży auta gdziekolwiek w Europie i poza nią (Rosja, Kosovo, etc) może natychmiast zostać przekazany do obsługi przez Operatora PL do Operatora z obcego kraju, przy czym przy zastosowaniu tego rozwiązania unikamy zbędnej zwłoki w powiadomieniu właściwych służb (Policji, etc) czego nie oferuje żaden inny producent urządzeń GPS. Żadna z firm nie zaoferowała tak doskonale zorganizowanej infrastruktury. Dodatkowo Klient o ewentualnym zaistnieniu alarmu może być powiadomiony w formie SMS.

Klient nie jest cały czas śledzony, a Operator ma dostęp do pozycji jego pojazdu wyłącznie w przypadku alarmu lub zgłoszenia kradzieży przez Klienta.

Temat jest tak rozległy, że zainteresowanych zakupem zachęcam do kontaktu: infoconnex_(at)_itaslec.eu.

pozdrawiam
Witold Koc

adeksoch (02-18 17:32) 
Świetne urządzenia i naprawdę za super cenę oferuje firma ADIPIO. Zamontowałem u nich GPS 2 tyg temu na 15 aut razem z sondami paliwowymi i wierzcie lub nie ale już widzę że szybko mi się to zwróci. Raz że chyba najtańszą ofertę na rynku mają a dwa że rewelacyjne mapy. Jeśli ktoś chce jakieś namiary na nich to chętnie podam. Zresztą wrzućcie sobie w google adipio i samo wam znajdzie :)

kretkret (04-28 23:36) 
W mojej firmie kupiliśmy 12 systemów CarChip firmy Vimatic.eu niedść że mam podgląd na to gdzie jak i kiedy jeżdża moi kierowcy, to jeszcze system uczy ich jezdzić oszczędnie i klasyfikuje mi kierowcorszyów od najgorszych do najlepszych. Najlepsi dostają premie, najgorszym potrącam z wypłaty. Montaż trwał 20s (gniazdo OBDII) Sam ustawiam progi w jakich maja jeżdic i jak przyspieszać! wszystko sie dzieje automatycznie. Płaciłem 1850 za pełen zestw/auto, zwrociło mi sie podejżewam po 3-4 miesiącach. A pozatym ze wiem gdzie jeżdżą moi ludzie wiem i jak!! Wiem wszystko o nich! maxymalna smycz, teraz mnie już moi ludzie nie lubią:) Zapisuje wszystkie dane diagnostyczne, te co w złączu OBD są, Co do map, darmowa Google Erth. REWELACJA wiem teraz wszystko!
Pozdrawiam DS
DS

rozpender (06-24 23:12) 
A teraz porzućmy trochę ten marketingowy bełkot firm zakładających cudowne narzędzia kontroli nad pracownikami i przejdzmy do realiów:

Pracodawca ma prawo stosować wobec pracowników tzw. monitoring geolokalizacyjny, który musi być wyłączany po godzinach pracy każdego z pracowników. W takiej sytuacji pracodawca postępuje zgodnie z prawem, ponieważ realizuje tylko swoje uprawnienie z art. 22 par. 1 k.p. polegające na organizowaniu i kontroli wykonywanej pracy. Wobec braku możliwości nadzoru bezpośredniego (handlowcy pracują poza zakładem pracy) pracodawca wykorzystuje w sposób uzasadniony technologię geolokalizacyjną.

Należy podkreślić, iż nie będzie możliwe np. stosowanie monitoringu geolokalizacyjnego wobec pracowników wykonujących pracę stale w zakładzie pracy, wobec których istnieje realna możliwość stosowania zwykłych form nadzoru i kontroli.

Nie jest też dopuszczalne stosowanie monitoringu geolokalizacyjnego w sposób ciągły, np. również w czasie prywatnym pracownika. Takie działanie może zostać uznane przez sąd za naruszenie dobra osobistego pracownika w postaci prawa do prywatności. Pracodawcy podejmując decyzję dotyczącą objęcia swoich pracowników monitoringiem geolokalizacyjnym powinni przede wszystkim zwrócić uwagę na rodzaj pracy wykonywany przez danego pracownika i realną możliwość zastosowania innego, mniej inwazyjnego sposobu kontroli aktywności tego pracownika.

I tyle. Dlatego przed wydaniem pieniędzy warto sie zastanowić a nie słuchać tylko ubarwionych opowieści handlarzy z tego czy innego forum podszywających się pod rzekomych pracodawców.
Pozdrawiam,

rozpender (06-24 23:21) 
Na koniec dobra rada dla pracodawców pochodząca od specjalistów z dziedziny tzw. kontroli zasobów ludzkich w firmie:

aby uniknąć zarzutu nadużycia prawa, w praktyce przyjmuje się, że pracodawca powinien poinformować swoich pracowników o stosowanych formach kontroli. Informacja o geolokalizacji powinna określać osoby, wobec których może być ona zastosowana, zasady korzystania z niej przez pracodawcę i ewentualne sposoby wykorzystywania jej efektów. Pracownicy muszą wiedzieć, czy będzie ona stosowana zawsze czy tylko w określonych okolicznościach uzasadnionych np. podejrzeniami w stosunku do konkretnego pracownika. Oznacza to, że sama możliwość stosowania monitoringu w pracy musi być oficjalnie ogłoszona, ale już to, kiedy dokładnie pracownik będzie namierzany, nie wymaga poinformowania. Przepisy nie określają formy, w jakiej pracodawca powinien poinformować o stosowaniu geolokalizacji. Przyjmuje się, że powinna być ona udzielona w sposób umożliwiający pracownikom zapoznanie się z jej treścią, np. poprzez wydanie rozporządzenia wewnętrznego.

ciacho (06-25 10:42) 
Panowie wypowiedzi typu ten jest dobry, bo bla bla bla i podajecie nr telefonu na koniec i osobę kontaktową, to istna reklama. Zamiast pisać takie bzdury, to może się ktoś podzieli prawdziwymi opiniami na temat takiego systemu. Przerabiałem u siebie kilka firm oferujących GPS-y i mogę powiedzieć tylko tyle, że nie ma umowy na czas określony. Czy ktoś z was bierze pod uwagę fakt, że jak ma na obcym serwerze wszystkie dane przetrzymywane, to jak zerwie umowę, to urządzenia w kosz ? Spotkałem się na rynku z jedną firmą, która oferowała wykup systemu na własność razem z oprogramowaniem, ale mają za to dużo droższe urządzenia. Z drugiej strony pytanie o abonament. Dlaczego nikt chce pozwolić, żeby samemu załatwić sprawę z kartami ? Prosta sprawa. wystarczy się zorientować ile kosztuje miesięcznie utrzymanie takiej karty i porównać z ich abonamentem. To oni biorą na siebie karty (10zł na miesiąc) a nas kroją po ok 50 zł od samochodu. Ja nie reklamuję żadnej firmy, bo jeden ma 2 samochody i lepiej będzie mu zapłacić 2600 raz i potem 50 zł na miesiąc, ale jak masz 50 samochodów, to czy nie bardziej się kalkuluje zapłacić więcej,( bo w granicach nawet 2300 za szt!) a potem płacić 10 zł miesięcznie ? Takie spostrzeżenie piszmy, to będzie nam łatwiej ograniczać koszty i lepiej będziemy mogli dobrać system do naszych potrzeb. Pozdrawiam

rozpender (06-25 22:22) 
Zdaniem eksperta
Anna Stasiak-Przybylska, psycholog, specjalista psychologii transportu :

Najlepszym rozwiązaniem, zarówno z punktu widzenia pracodawcy, jak i pracobiorcy, jest wdrożenie odpowiednich technik organizacyjnych z odwołaniem do kontroli wewnętrznej zatrudnionego. Tym sposobem osiągamy efektywność pracy oraz lojalność pracowników traktowanych w takiej sytuacji podmiotowo, a nie przedmiotowo jako obiekty kontroli. Pracownik uważany za partnera w firmie jest lojalny, ma silną motywację do pracy, ponieważ przejawia poczucie sprawstwa tak sukcesów, jak i porażek przedsiębiorstwa oraz identyfikuje się z miejscem pracy.
Jeśli jednak firma decyduje się na monitoring, to najskuteczniejszą byłaby metoda jawnej kontroli losowej. Pracownik wiedziałby, że jest kontrolowany, ale nie wiedziałby, kiedy. Zasady korzystania z pojazdów służbowych oraz kary przewidywane za uchybienia powinny być jasno sprecyzowane. Warto też podkreślić korzyści wpływające na bezpieczeństwo, które zapewnia monitoring. Zminimalizuje to dyskomfort psychiczny pracownika i niechęć do ograniczania wolności.

kretkret (08-14 15:47) 
Ciacho, ja też nikogo nie reklamuje i mam system za który nie płacę abonamentu :). A dane będę miał całą wieczność, bo baza danych jest umieszczona na moim komp. A nawet po zmianie samochodów mogę przełożyć system a dane będą sie nadpisywały. Pozdrawiam

thomas (09-03 14:34) 
Firma, w której pracuje korzysta z usług firmy Flotis. Najtańsi na rynku, od 229 za urzadzenie i 1zł/mies abonamentu.
Zresztą na stronie jest oferta http://www.flotis.pl/oferta.php

Jest tez konto demo wiec mozna sprawdzic jak to pracuje.

Aplikacja chodzi bez zastrzeżeń, mapy ładują się szybko i są bardzo dokładne. Ogólnie wszystko co potrzebne do monitoringu.

rozpender (09-15 22:28) 
Flotis to typowy przykłąd, że to co tanie jest dobre a dobre bo tanie. System przenosny i montowanie urządzenia za każdym razem do gniazdka zapalniczki ma swoje zalety i wady. Niestety takie przedmioty, które sie montuje nie na stałe często giną albo są zwyczajnie " lekko " zniszczone- jak to w firmie - nie moje to nie dbam a jak jeszcze korzysta z tego ileś osob to porażka gwarantowana.

struma (11-19 16:02) 
A ja pozwolę sobie na małą reklamę:) Reprezentuję firmę świadczącą usługi monitoringu GPS. Obsługujemy klientów w całem Polsce. Bezpłatne testowanie urządzenia przez 2 tygodnie. Najniższe ceny na rynku. Zainteresowanych proszę o kontakt: 605 998 297

enero (11-26 10:45) 
Flotis to typowy przykłąd, że to co tanie jest dobre a dobre bo tanie. System przenosny i montowanie urządzenia za każdym razem do gniazdka zapalniczki ma swoje zalety i wady. Niestety takie przedmioty, które sie montuje nie na stałe często giną albo są zwyczajnie " lekko " zniszczone- jak to w firmie - nie moje to nie dbam a jak jeszcze korzysta z tego ileś osob to porażka gwarantowana.

Niska cena flotisu wynika z faktu, iż nie trzeba instalowac żadnych aplikacji/oprogramowań oraz z możliwości samodzielnej instalacji urządzenia, a nie z faktu, że można je w każdej chwili wyjąc. Oczywiście można, tylko po co. W firmie jezdzimy z yanosikami od pol roku, a od 3 miesiecy uruchomili tez monitoring (flotis oparty jest na yanosiku). Jakoś do tej pory żadnemu chłopakowi nie przyszło do głowy żeby to wypiąc, bo szef przekazał jednoznaczne instrukcje - kto wyłączy albo celowo uszkodzi, będzie się musiał z tego tłumaczyc (czyt. pokryc koszty) i finito. Więc jezdzimy z yanosikami wpietymi na stałe, nawet do domu tego nikt nie zabiera. Może brzmi brutalnie, ale przynajmniej wszyscy znają swoje miejsce.
Oczywiście nie chce się rozwodzic czy flotis jest lepszy czy gorszy. Rynek jest pełen podobnych rozwiązań i każdy ma prawo inwestowac, polecac czy krytykowac wg uznania. Byle obiektywnie, a nie na podstawie rzekomych wad, które dla innych mogą byc ogromnymi zaletami.

robekk (12-11 12:36) 
Witam. Korzystamy z modułów i aplikacji dostarczonych przez EMG polska jest to ok 80 szt w autkach osobowych. Aplikacja z przeznaczenia miała służyć do kontroli pracowników ,tworzenia raportów z aktywności sprzedawców ,kontroli nad paliwem i tankowaniami, miała ułatwić naszej firmie rozliczanie pracowników z kilometrów "prywatnych".Takie były założenia przy wyborze systemu. W większości system spełnia ok 80% przyjętych przez nas kryteriów - pozostałe 20% niestety to są niedociągnięcia i błędy systemu. Powiem szczerze ,że jestem rozczarowany tą aplikacją, posiada ona gro niedociągnięć i tych mniejszych ,z którym można jakoś żyć po grubsze ,które uprzykrzają codzienną pracę w systemie.Jest sporo funkcji które powinny działać a po prostu nie działają albo nie do końca działają i nie możemy się ni w ząb doprosić od przedstawiciela firmy ich usunięcia - powód ? firma EMG jest pośrednikiem między twórcami aplikacji a nami . sami dostarczają moduł gps/gsm ,zajmują się montażem ,wstępnie konfigurują i tworzą struktury danych systemu, oczywiście nic za darmo za wszystko płacimy.
Drugą ważną rzeczą której chyba nikt nie poruszył to kradzież auta z takim modułem.
Wydawać by się mogło ,że montaż modułu do lokalizacji GPS w naszych autach daje nam komfort psychiczny,eliminuje problem kradzieży,w jakimś stopniu stwarzała na złudne przeświadczenie iż autko jest bezpieczne i jeśli już dojdzie do próby kradzieży to będzie ona daremna bo przecież jest GPS który nam "powie" gdzie się autko znajduje..
niestety rzeczywistość nie maluje się tak pięknie jak mogło by nam się wydawać ... przekonaliśmy się niestety o tym na własne skórze .
Nie ma zabezpieczeń których nie da się sforsować i tak też jest z modułem lokalizacji GPS... działa od w oparciu o odczyt danych z satelity i informacji z różnych czujników i sond a aktualne dane o swoim aktualnym położeniu oraz parametrach pracy samochodu przesyła on dane na serwer z aplikacją monitorującą . Przesył danych odbywa się za pośrednictwem sieci GSM .Na rynku są urządzenia które mogą zakłócić prace wszystkich urządzeń korzystających z tej technologii ,w tym telefony i nasz nieszczęsny moduł... dalsze działania złodziei są chyba dla wszystkich jasne ,szansa na znalezienie pojazdu jest w takim wypadku w zasadzie znikoma ...

To tyle z moich wrażeń na temat użytkowania na co dzień takiego systemu

Pozdrawiam

R.K

trans2 (01-19 21:42) 
Czy ktoś zna system firmy ATROM www.atrom.com.pl, http://www.monitoringgps.eu oferują bardzo dokładne sondy pomiaru paliwa, u nich to się chyba nazywa analizator paliwa Anp3000. Czy ktoś korzysta z ich usług czekam na opinie.
Pozdrawiam
K.D.

jurekwit (02-15 13:08) 
Niska cena niektórych systemów GPS wynika z ich niskiej funkcjonalności ;) np. brak możliwości integracji z innym oprogramowaniem (np. FK, ERP, CRM, SFA, FFA) nie wyobrażam sobie wdrożenia systemu monitoringu GPS w większej firmie bez integracji z jej infrastrukturą informatyczną.
Tanie systemy przenośne nie oferują możliwości kontroli zużycia paliwa. W standardzie tylko 30-dniowe archiwum. Dostawca systemu posiada wgląd do danych GPS, nie ma możliwości zablokowania dostępu do danych dla osób niepowołanych (np. dla konkurencji).
Systemów monitoringu na rynku jest sporo, rozpiętość cenowa jeszcze większa, ale nie bierze się ona z powietrza. Osobiście polecam system monitoringu GPS XTrack www.xtrack.pl XTrack w standardzie oferuje kontrolę zużycia paliwa, nieograniczone archiwum, możliwość postawienia serwera u klienta, uniezależnienie się od infrastruktury dostawcy (bezpieczeństwo danych), a także opcjonalne możliwości integracji z systemami informatycznymi używanymi w firmie. Do tego posiadają swoich przedstawicieli w 14 miastach w Polsce.

lucky (02-24 09:02) 
Trudno nie zgodzić się z jurkiemwit. Przed podjęciem decyzji o zakupie tego typu systemu warto dokładnie sprawdzić, co może lokalizator. Spróbujcie w tańszych rozwiązaniach znaleźć możliwość czytania danych z CAN'a.
Możliwość integracji z istniejącą infrastrukturą informatyczną jest kwestią kluczową. Z moich doświadczeń wynika, że większość dostawców deklaruje, że może. Ale doproszenie się o prezentację systemu zintegrowanego np. z ERP'em nie da się już doprosić.
Odrębną kwestią są możliwości oprogramowania. Dla mnie pokazanie na mapie poruszającej się ikony pojazdu, wskazanie jego prędkości, czy ilości paliwa w zbiorniku to stanowczo zbyt mało.
Zetknąłem się ostatnio z systemem Satis, dostarczanym bodajże przez firmę SMT software. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem możliwości oprogramowania.
Pełne zarządzanie flotą pojazdów, możliwość ewidencjonowania zleceń, towarów, kontrahentów i co dla mnie najważniejsze przyjazny moduł planowania prac przewozowych. Do tego dochodzi optymalizacja kosztów przewozu.
Obecnie testuję ten system i poza kilkoma lekko irytującymi niuansami trudno się do czegoś przyczepić.
System mogę trzymać i u siebie i u nich. Kwestie bezpieczeństwa i niezależności podpowiadają, że lepiej mieć to we własnej serwerowni. Jednak postawienie dwóch maszyn opartych o bazy SQL oraz zakup map cyfrowych to spory koszt. Na tyle duży, że nawet gdybym miał wyrzucić urządzenia po wygaśnięciu umowy, to mimo wszystko hosting jest bardzie uzasadniony ekonomicznie.
Jednak największe wrażenie na mnie nie było spowodowane możliwościami systemu, ale tym, że podczas 4 tygodni testu aplikacja była dwukrotnie aktualizowana. Goście faktycznie rozwijają ten produkt.
Jak to wygląda cenowo? Z uwagi na to, że znam oferty kilku firm, a ujawnianie kwot byłoby mało etyczne napiszę tyle, że koszt urządzeń i abonamentu nie odbiega od ofert dostawców, których aplikacje nawet nie ocierają się funkcjonalnością o to, co w tej chwili testuję.

jarekgps (03-04 14:17) 
Witam

zajmuje się profesjonalnym doradztwem oraz montażem systemów monitorowania pojazdów na terenie całej Polski.

W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt.
Zakładamy profesjonalne systemy po bardzo atrakcyjnych cenach.
Montaż u nas w firmie GRATIS! Możliwy dojazd do klienta.
tel. 517-247-251

zygmunt (03-19 10:00) 
Witam, wykorzystuję ten system w firmie. 12 samochodów, niektóre z monitorowaniem paliwa i niektóre z trybem komunikacji tekstowej PDA (bezpłatna komunikacja z kierowcą jeżdżącym po Europie). Super system, fachowa obsługa przedstawicieli, bezpłatny dojazd i szkolenia z podstaw obsługi systemu. Ja jestem bardzo zadowolony. Podaję namiar na osobę która pracuje w takiej firmie - CMA Centrum Monitorowania Alarmów - 697 972 556. Fachowy i konkretny, doradzi wytłumaczy i zawsze odbiera telefony (co się chwali). Polecam!

jerry (03-22 12:14) 
Jest to przydatne pod kilkoma warunkami
-ktoś będzie obrabiał dane z systemu i tworzył raporty
-osiągniesz wymierne efekty użytkowania systemu ( paliwo, zgodność trasówek)
-policz ile wydasz na instalację systemu w stosunku do oszczędności jakich może ona przysporzyć- konkrety
-nie traktuj tego jak gadżetu, a jako narzędzie pracy
-żelazna konsekwencja w rozliczaniu paliwa. Jeżeli system nie będzie wyposażony w tą opcję to jest to pomyłka
-nie wiem jaki jest charakter działalności twojej firmy, ale jeżeli już wybierać system to offline ( znacznie tańszy )
A przede wszystkim zastanów się czy jest to Ci niezbędne, bo w przypadku dużej ale też i małej floty koszty montażu i obsługi są ogromne i nie zawsze adekwatne do oszczędności.
Pozdrawiam

asiaprymus (04-24 20:37) 
Witam. Polecam wszystkim planującym zakup takich urządzeń do dokładnego przeanalizowania własnych potrzeb (tzn. do czego te urządzenia będą mu potrzebne i o jakie funkcje w przyszłości będzie chciał rozbudować) oraz porozmawiania z osobami posiadającymi taki system w swojej firmie (ewentualne przetestowanie systemu na żywo). Ja sam na własnej skórze i własnym portfelu przekonałem się ile można stracić zakładając urządzenia jedne z tańszych. Na początku mojej działalności handlowej posiadałem kilku przedstawicieli i cztery samochody osobowe dlatego po namowie jednej z firm pokusiłem się na zamontowanie tańszych urządzeń, które nie do końca się sprawdziły. Kilkukrotnie musiałem przerywać pracę moich pracowników (których głównym narzędziem pracy był samochód!) aby mogli podstawić samochody do naprawy lub wymiany uszkodzonych urządzeń. Po trzech latach udało mi się otrzymać dotację ze środków Unijnych i znacznie rozwinąłem swoją firmę o transport samochodowy. Chcąc rozbudować posiadany już system identyfikacji GPS okazało się że urządzenia te nie spełnią już wymogów które są niezbędne do kontroli i rozliczania pracy kierowców. Niestety byłem zmuszony wyrzucić posiadane urządzenia i dzięki pomocy znajomego który już użytkował urządzenia z firmy www.gpssedrex.eu , zakupić zupełnie nowy system, który spełnił moje wszystkie zapotrzebowania i przede wszystkim jest BEZABONAMENTOWY!!! W tym systemie mogę bez problemów robić różne zestawienia (czasu pracy poszczególnych kierowców, prędkości, spalania, itp.) które znacznie ułatwiają nam pracę oraz są podstawą wyliczania wypłat. Niedawno, w związku z kolejnym rozwojem naszej firmy, dokupiliśmy kilka specjalistycznych maszyn budowlanych w których również zamontowaliśmy te urządzenia i mimo naszych wygórowanych wymogów miło się rozczarowaliśmy. Teraz widzimy na naszych monitorach w firmie m.in.:
- gdzie są nasi przedstawiciele (pod jakie firmy podjeżdżają i ile trwają rozmowy, a tym którzy nas oszukiwali i współpracowali z konkurencją już podziękowaliśmy);
- rozróżniamy który kierowca prowadzi skład (ile godzin jest za kierownicą i ile miał odpoczynków, z jaką prędkością jedzie, ile spala paliwa, czy nie odlewa paliwa, oraz jakie paliwo nalał do baku, itp.);
- widzimy gdzie znajdują się nasze koparki (ile spalają jadąc a ile stojąc i pracując, możemy dokładnie rozliczyć czas pracy pracownika);
- w przyczepach z kotłami do mieszania masy posiadamy identyfikację załączenia kotła oraz sygnalizację awarii.
Myślę, że szczerze mogę polecić wszystkim wymagającym klientom firmę www.gpssedrex.eu

alior (05-27 15:13) 
U nas mają flotis, tzn na początku jeździli z yanosikiem a teraz dokupili monitoring. Raporty bardzo szczegółowe,możliwość rejestracji wszystkich faktur,raporty tankowań,płatności kartami, alerty dotyczące przekroczonych prędkości,kończących się przeglądów,ubezpieczeń itp. Ogólnie aplikacja bardzo rozbudowana w porównaniu z tym co oferowali na początku. Monitoring obejmuję europę i świat. Ogólnie bez zastrzeżeń,proponuję przetestować albo chociaż sprawdzić demo na stronie

flotoptymmista (05-29 00:14) 

Niska cena flotisu wynika z faktu, iż nie trzeba instalowac żadnych aplikacji/oprogramowań oraz z możliwości samodzielnej instalacji urządzenia, a nie z faktu, że można je w każdej chwili wyjąc. Oczywiście można, tylko po co. W firmie jezdzimy z yanosikami od pol roku, a od 3 miesiecy uruchomili tez monitoring (flotis oparty jest na yanosiku). Jakoś do tej pory żadnemu chłopakowi nie przyszło do głowy żeby to wypiąc, bo szef przekazał jednoznaczne instrukcje - kto wyłączy albo celowo uszkodzi, będzie się musiał z tego tłumaczyc (czyt. pokryc koszty) i finito. Więc jezdzimy z yanosikami wpietymi na stałe, nawet do domu tego nikt nie zabiera. Może brzmi brutalnie, ale przynajmniej wszyscy znają swoje miejsce.
Oczywiście nie chce się rozwodzic czy flotis jest lepszy czy gorszy. Rynek jest pełen podobnych rozwiązań i każdy ma prawo inwestowac, polecac czy krytykowac wg uznania. Byle obiektywnie, a nie na podstawie rzekomych wad, które dla innych mogą byc ogromnymi zaletami.

instalowania dodatkowych aplikacji nie każe żadna już właściwie z czołówki z branży, i nie z tego wynika abonament: 20 zł za miesiąc, przy częstotliwości odświeżania na poziomie 5 minut, czy 2 minut(czołówka proponuje tu 15 sekund!!!), a wysyłania tychże informacji na serwer jeszcze rzadziej kupują od Operatora GSM karty za ok. 3 może 4 zł, za to drogo oferują nie tak szczegółowe mapy Europy za ok. 80 zł, podczas gdy konkurencja robi to za za 20 zł, ale oni dopiero wchodzą w Europę...

agrufo (06-16 23:47) 
mozna to nazwac reklamą albo odpowiedzią na pytanie
navica - firma projektująca pod klienta urzadzenia, produkująca je i sprzedająca tez z wlasnym systemem, nie wymaga dokupowania dodatkowych aplikacji ale jest mozliwosc rozbudowy systemu według potrzeb klienta, mozliwość zakupu z abonamentem lub bez, urzdzenia działają też na innych systemach
urzadzenia są tanie i zawsze jest mozliwość negocjacji cen oraz przetestowania urzadzenia

wszelkie informacje
agnieszka_(at)_navica.pl
tel.506-660-922

marabis (08-20 14:24) 
Moja firma zdecydowała się na usługę ochrony Juwentus. Ochraniają nas a od jakiegoś czasu czuwają także nad flotą. Nie wiem jak bardzo jest to rozwinięta usługa w porównaniu do innych, ale przymierzając ją do naszych potrzeb w zupełności się sprawdza. Polecam

krzysiekziolo (09-03 12:44) 
Witam

Nie zawsze opłacają się najtańsze rozwiązania. Już nie jeden klient, który posiadał takie "tanie" rozwiązania, zdecydowanie odradza tego typu urządzenia i usługi. Np. abonament za 1zł, bzdura, na ogół koszty abonamentu są ukryte w cenie urządzenia. Więc różnego rodzaju firmy stosują tanie chwyty marketingowe. Ja osobiście korzystam z firmy iGeox. Nie miałem jeszcze żadnego problemu z ich systemem. Bardzo miła i fachowa obsługa, zawsze mają czas aby porozmawiać i doradzić klientowi.
Dla zainteresowanych: www.igeox.pl lub 661-114-228

kicaj (01-18 09:32) 
Myślę, że bez abonamentowe warianty to pozorne oszczędności, prędzej zlokalizujesz auto dzwoniąc do kierowcy....
Ja od 2 lat współpracuję z firmą FM Solutions, polecam - usługi na najwyższym poziomie.

haszysz90 (01-30 15:53) 
Witam, ja montowałem jakieś 6 miesięcy temu w firmie Juwentus w Poznaniu. Niby jeszcze długi okres czasu nie minął, a już zauważyłem pierwsze oszczędności w szczególności za paliwo. Pracownicy wiedzą o monitoringu więc już nie jeżdżą byle gdzie załatwiać swoich spraw. Mają też nie przekraczać 110 km/h więc i spalanie jest mniejsze. Wszystko mogę kontrolować, bo widzę każde auto w programie. Polecam każdemu kto ma firmę!

szarik (02-14 13:23) 
Polecam Juwentus! Dokładny montaż i cena całkiem ok.

karpik (03-24 11:31) 
Zgadzam się! Ich usługa sprawdza się dobrze

tirek (04-06 14:11) 
Zależy z czego się korzysta. Generalnie taki monitoring może służyć jako sprawdzanie dokąd jeżdżą nasi pracownicy lub jest to dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe. Tylko po co kupować cały system monitoringu jak można go zlecić jakiejś firmie.

Na Favore.pl znalazłem oferty po 25 zł od auta i raczej nie jest to dużo.
http://www.favore.pl/(...)gps.html

Niektóre firmy proponują na dodatek sprawdzanie stanu trzeźwości kierowców. Ale to chyba jakaś opcja.

adminer (09-28 10:32) 
Dla dużych i małych flot modułowy system monitoringu (terminale komunikacyjne, kontrola paliwa, interfejs CAN, systemy ważenia i inne). Więcej informacji na stronie http://elte.systemygps.com.pl

andrzejgps (12-12 12:42) 
Gdyby ktoś poszukiwał dokładnych danych czy też informacji związanych z możliwościami monitoringu GPS i telemetrią, a także rzeczywistymi korzyściami z tego płynącymi to chętnie pomogę. Od lat pracuję w tym biznesie. Odpowiem też na pytanie co naprawdę ma sens , a co nie. I na co warto wydać pieniądze, a co jest zbędne.

pmalus (01-01 21:35) 
Witam,
Mam ogromną prośbę. Mógłby ktoś napisać ile w przybliżeniu wynosi koszt kupna i eksploatacji systemu monitoringu dla samochodów ciężarowych? chodzi o poj. pow 3.5 t ale mniej niż 12 tzn np: iveco, mercedes 1117, Man.
Nie chodzi mi dokładną wycenę etc. tylko około ile kosztuje urządzenie i ile trzeba płacić za miesiąc korzystania. Bardzo potrzebuję takich informacji, dlatego jeżeli ktoś posiada wiedzę, bardzo proszę się podzielić albo tutaj albo na prv. Pozdrawiam pmalus

usluggov (01-31 21:41) 
Ostatnio zmieniając WRESZCIE system monitoringu(z tak zachwalanego na niektórych forach juventusu) Przeszukaliśmy już chyba wszystkie duże i małe firmy. Założyliśmy kilka postanowień. Po pierwsze umowa monitoringu MUSI być na czas nieokreślony(nie chcemy się znów pakować w kilkuletnią współpracę z amatorami), po drugie cena sterownika z montażem to maksimum 300zł, po trzecie abonament - do 45zł, po czwarte odświeżanie pozycji w historii co najmniej co 10s(w innym przypadku system nie spełnia swojej funkcji w mieście bo przekłamania są zbyt duże). Niestety z tylu tak zachwalanych(przez samych siebie) firm tylko jedna wpisała się w nasze oczekiwania(na razie nie chciałbym reklamować). Może ktoś jeszcze podsunie jakieś rozwiązanie? Prosiłbym o szybką odpowiedź gdyż musimy się decydować.

kamith (02-21 14:25) 
Ja osobiście korzystam z oferty Rikaline. Też długo zajęło mi szperanie na forach i w ofertach różnych firm, ale ta wydawała mi się bardzo dobra. Nie było drogie, koszt rzędu 1400 zł a obsługa bardzo prosta. Teraz wiem przynajmniej, gdzie znajdują się moje auta w trakcie dnia pracy, ale przede wszystkim po pracy

leasingowy (02-27 12:16) 
Czyli jaka firma jest wg was najlepsza do takiego monitoringu?
www.kredyt-na-samochod.info

tomek2012 (03-24 23:00) 
Witam,
Mamy monitoring w firmie http://www.multigps.pl dla samochodu osobowego koszt urządzenia to 350 - 500zł. W samochodach ciężarowych można się podłączyć do szyny CAN Bus (komputera) a cena to około 1000zł. Abonament miesięczny za dostęp do aplikacji on-line to koszt od 35zł na terenie całej polski. Trzeba się tylko dogadać co do ceny za montaż ale średni to koszt w samochodach osobowych od 100 do 200zł. natomiast w samochodach ciężarowych to około 200 do 400zł. Myślę, że nie jest to drogo a tym bardziej iż nie musimy mięć stałej umowy.

neo18 (03-29 17:00) 
Cześć, mam pytanie. Ostatnio w mojej firmie zauwazylem,ze samochody dziwnie duzo zaczely palic. POdejrzewam,ze ktos kradnie paliwo. Czytalem o rozwiazaniach, ktore pozwalaja na sprawdzanie stanu paliwa w baku. Czy ktos z tego moze korzystal? Chodzi mi oczywiscie o rozwiazania lokalizacyjne.

mmarianszakal (05-16 12:57) 
Nigdy nie opłacają się najtańsze rozwiązania. Wielu klientów, którzy korzystali z tego typu rozwiązań, zdecydowanie odradza tego typu urządzenia i usługi. Np. abonament za 1zł, absurd, koszty abonamentu są ukryte w cenie urządzenia, w abonamencie obsłudze karty itp. Wiele firm stosuje tanie chwyty marketingowe. Korzystamy z firmy www.widziszwszystko.pl. Nigdy nie było żadnego problemu z ich systemem. Szybka, fachowa obsługa, brak ukrytych kosztów a przede wszystkim profesjonalizm.
Dla zainteresowanych: www.widziszwszystko.pl lub 601 95 00 95

williamkert (05-16 22:24) 
Przez wiele lat nasze firmy testowały wszelkiego rodzaju urządzenia. Proponowane rozwiązania i super tanie abonamenty to przede wszystkim nabijanie klientów......Muszę przyznać rację przedmówcy, iż jakość, bezproblemowość i profesjonalizm a co za tym idzie ogromne oszczędności jakie zaczęły się pojawiać w naszych firmach to znalezienie oferty, która będzie otwarta na potrzeby klienta. Korzystając z firmy widziszwszystko.pl nikt na pewno nie straci a te pochlebne opinie o innych systemach i super tanich abonamentach pewnie wypisują laicy lub też sami zainteresowani chęcią znalezienia kolejnych klientów dla swoich systemów.

Dodaj odpowiedź

Uwaga! Aby móc korzystać z forum, musisz się zalogować:

Login:
Hasło:
Jeżeli nie masz konta, zarejestruj się już teraz, u nas podajesz tylko login, hasło i email, a cała rejestracja zajmuje około 30 sekund.
A może zapomniałeś hasło lub login? Nic nie szkodzi, w tej sytuacji pomożemy!
Najnowsze galerie zdjęć
Zobacz także                 + więcej
Produkty i usułgi flotowe

Katalog aut

Alfa Romeo | Audi | BMW | Cadillac | Chevrolet | Chrysler | Citroen | Corvette | Dacia | Dodge | Fiat | Ford | Gaz | Honda | Hummer | Hyundai | Infiniti | Iveco | Jaguar | Jeep | Kia | Lancia | Land Rover | Lexus | Maybach | Mazda | Mercedes | MINI | Mitsubishi | Nissan | Opel | Peugeot | Porsche | Renault | Saab | Seat | Skoda | Smart | SsangYong | Subaru | Suzuki | Tata | Toyota | Volkswagen | Volvo
Kontakt | Reklama
2004-2010 Copyright © Forum Press Sp. z o.o. | Powered by +CMS